Karin Benoist

Office manager

Karin Benoist is office manager, het eerste aanspreekpunt via het mailadres van het Platform en begeleider van de Geestelijke Oefeningen.

Karin Benoist is office manager, het eerste aanspreekpunt via het mailadres van het Platform en begeleider van de Geestelijke Oefeningen.

Geef een korte omschrijving van je functie binnen het Platform

Als accountmanager werk ik voor onze activiteiten met en rond de Geestelijke Oefeningen en Gemeenschappelijke Onderscheiding. Maar ook ben ik betrokken bij ons internetpastoraat. Ik ben hoofdredacteur van het tijdschrift Jezuïeten en redacteur van onder andere Gewijde Ruimte, Bidden Onderweg en de digitale retraites tijdens Advent en de 40-dagentijd. Daarnaast ondersteun en begeleid ik verschillende trajecten van de Geestelijke Oefeningen en jaarlijks de Amsterdamse Zomerretraite.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de ignatiaanse spiritualiteit?

Via een stage tijdens mijn studie theologie maakte ik kennis met Ignatius van Loyola. Het ‘God zoeken in alle dingen’ raakte mij zeer. Vanuit die intentie probeer ik te leven en naar de wereld om mij heen te kijken.

Het intrigerende levensverhaal van Ignatius van Loyola, zijn worstelingen, zijn twijfels, zijn ‘overwinningen’, beschreven in het boek de Pelgrim zijn nog steeds een inspiratiebron. Hoe bijzonder is dat! Na de negen maanden retraite van de Geestelijke Oefeningen heb ik de opleiding tot begeleider gevolgd, en later de opleiding tot geestelijk begeleider. Iedere keer weer voel ik het als een voorrecht om een stukje mee te mogen wandelen met andere (zoekende) mensen op hun levensweg.

Wat spreekt je aan in de ignatiaanse spiritualiteit?

De menselijke maat trekt mij in de ignatiaanse spiritualiteit. De tijd en de ruimte die je wordt gegeven om op zoek te gaan naar wat je grootste verlangen is. Wat je dichter bij God brengt of juist niet. Als mens mag je worstelen, falen en twijfelen zoals Ignatius heeft gedaan, maar mag je ook vreugde ervaren en dankbaarheid, voor wat op je toekomt. Bidden met Bijbelverhalen geeft zo’n bijzondere dimensie aan je gebed. Een levenslang traject dat je telkens verder verdiept.

Kun je enkele voorbeelden geven van je werk voor het Platform?

Het is geweldig fijn om mensen in contact te kunnen brengen met een passende begeleiding en aanbod, en om dit samen steeds verder te ontwikkelen en optimaliseren. Het gebruikte handboek van de Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven ‘Hem achterna’ hebben we in een gezamenlijk project in een nieuw jasje gestoken. De opvolger ‘Oog in oog’ is om trots op te zijn. De dagelijkse teksten van Gewijde Ruimte en Bidden Onderweg, die ik redigeer, maar meer nog die van de digitale retraites als voorbereiding op Pasen en Kerstmis helpen ook mij verder te groeien en te delen in geloof.

Bekijk alle portretten

Deel