Rick Timmermans

Hoofdredacteur Ignis webmagazine

Rick Timmermans

Rick Timmermans is medewerker ‘jonge mensen & onderwijs’ bij het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit. Hij was tot 2023 hoofdredacteur van Ignis webmagazine.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de ignatiaanse spiritualiteit?

Ik volgde een opleiding journalistiek. Als freelance journalist schreef hij vooral over christelijke spiritualiteit. Ik publiceerde daar verschillende boeken over, zoals Hunkeren naar rust, een hedendaagse verkenning van de benedictijnse kloosterspiritualiteit en Bid, luister, leef, een getijdenboek voor thuisgebruik, met liturgieën voor elke dag van het jaar. 

Ik ontdekte de ignatiaanse spiritualiteit toen ik met een collega en een dominee een Nederlandse versie wilde maken van Pray As You Go. Inmiddels kennen we het resultaat van dat verlangen: onze dagelijkse gebedspodcast Bidden Onderweg. Na deze kennismaking met de jezuïeten heb ik de Geestelijke Oefeningen gedaan en raakte ik zogezegd verslingerd aan de ignatiaanse spiritualiteit.

Wat spreekt je aan in de ignatiaanse spiritualiteit?

Het is zo heerlijk concreet en alledaags. Zoek je God? Zoek je verdieping, zoek je zingeving? Ga niet naar elders, begin in je eigen leven. In wat je meemaakt en wat je ervaart, daar is het allemaal te vinden. De ignatiaanse spiritualiteit biedt mooie handvatten om je innerlijk te verkennen en in alle dingen God op het spoor te komen.

Wat mij als protestant daarnaast bijzonder aanspreekt is de wijze van omgaan met de Bijbel in de Geestelijke Oefeningen. Ik heb heel wat Bijbel gelezen in mijn leven, maar pas na mijn kennismaking met de ignatiaanse spiritualiteit ging ik van de Bijbel houden.

Kun je enkele voorbeelden geven van je werk voor het Platform? 

Kijk eens rond op www.igniswebmagaizne.nl, zou ik zeggen. Daarnaast schreef ik afgelopen jaren de scenario’s van twee animatiefilms. De eerste over de in Syrië vermoordde jezuïet Frans van der Lugt. De tweede film gaat over de bekering van Ignatius en de innerlijke reis die hij aflegde, waarin hij zijn methode van bidden (de Geestelijke Oefeningen) en de onderscheiden van de geesten, steeds scherper in beeld kreeg. Beide films werden vertaald in tientallen talen en werden meer dan een miljoen keer bekeken.

De film over Ignatius van Loyola
De film over pater Frans van der Lugt sj

Podcasts

Voor de dagelijkse gebedspodcast Bidden Onderweg en Ignis webmagazine maak ik podcasts. In die interviews ga ik met mensen in gesprek over (ignatiaanse) spiritualiteit of het christelijk geloof. Voor Bidden Onderweg maakte ik ook een serie over de vraag: hoe heeft Ignatius van Loyola jou bekeerd?

Een greep uit de podcasts die Rick Timmermans maakte

Bekijk alle portretten

Deel