Training: het geestelijk gesprek (inschrijving geopend)

di 02 jul 2024
Driedaagse vormingsmodule 'geestelijk gesprek'

Een leven lang groeien door écht te luisteren naar de ander

Een leven lang groeien door écht te luisteren naar de ander

In onze training geestelijk gesprek leer je in drie dagen de basisprincipes van betrokken luisteren en hoe je dit in groepsgesprekken kunt vormgeven. Luisteren naar wat de ander ten diepste beweegt is een onmisbare houding voor meer verbondenheid en het bouwen aan gemeenschap.

De trainingen vinden plaats in Antwerpen, op 23 oktober, 27 november (2024) en 29 januari (2025).

Wat is het geestelijk gesprek?

Het geestelijk gesprek is een gespreksvorm die groepen helpt te luisteren naar elkaars inspiratie, met aandacht voor elkaar en voor de uitdagingen van de toekomst. Het gaat niet over discussie. Wel om gevoelig en attent te zijn op wat Gods Geest zeggen wil. Vaak ligt er een onderscheidingsvraag aan ten grondslag: welke keuzes moeten wij maken als gemeenschap? Door aandachtig naar elkaar te luisteren, in verschillende rondes en sessies, geef je ruimte aan de Geest om doorheen de verschillende leden van de gemeenschap een richting te wijzen.

In een goed geestelijk gesprek ervaren deelnemers rust, verdieping en verwondering om wat er onderling wordt gedeeld. Zo’n gesprek vraagt discipline en vooral een speciale houding. In de drie dagen van de training word je ingevoerd in de eigenheden en vaardigheden van het geestelijk gesprek. 

Onze expertise

De ignatiaanse spiritualiteit is al vijfhonderd jaar een behulpzame gids voor groepen die willen luisteren naar Gods stem. Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit heeft jarenlange ervaring met het geestelijk gesprek, met uiteenlopende groepen en gemeenschappen binnen de kerk.

Paus Franciscus vraagt als basis voor het synodale proces veel aandacht voor het voeren van een geestelijk gesprek. Maar hoe je zo’n gesprek voert en begeleidt is voor velen een vraag. In deze training van drie dagen biedt het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit handvatten om hiermee te oefenen en vele praktische inzichten om valkuilen die het echte luisteren belemmeren te voorkomen.

Door en voor wie?

De begeleiding wordt verzorgd door jezuïeten en ignatiaans gevormde medewerk(st)ers. De training is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die actief zijn in het pastoraat van een bisdom, parochie, kerk, gemeenschap, christelijke organisatie, etc.

Deze training is bedoeld als een voortraject voor de opleiding tot het begeleiden van groepen via gemeenschappelijke onderscheiding, die het platform voor ignatiaanse spiritualiteit ontwikkelt. 

Inschrijven 

Voor aanmelding of vragen kun je contact opnemen met Hilde Van Linden: vanlinden.elc@jezuieten.org. Schrijf je bij voorkeur per twee in, en in samenspraak met de pastoraal verantwoordelijke.

Bij je aanmelding ontvangen we graag:

  • Naam en e-mailadres
  • Bisdom/parochie/kerk/gemeenschap/organisatie waar je bij hoort
  • Naam en functie van je pastoraal verantwoordelijke
  • Korte motivatie waarom je wil deelnemen aan deze training (max. 5 zinnen)

Data van de training geestelijk gesprek

De trainingen vinden plaats in Antwerpen (locatie volgt later), op 23 oktober, 27 november (2024) en 29 januari (2025). Van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel