BOEK J. Munitiz, Ignatian Spirituality – A Selection

BOEK  J. Munitiz, Ignatian Spirituality - A Selection

Vijftien essays over ignatiaanse spiritualiteit  werden door pater Joe Munitiz uit het Frans, Spaans of Nederlands vertaald in het Engels en gebundeld in een geïllustreerde uitgave met de titel: Ignatian Spirituality. A Selection of Continental Studies in Translation.

Vijftien essays over ignatiaanse spiritualiteit  werden door pater Joe Munitiz uit het Frans, Spaans of Nederlands vertaald in het Engels en gebundeld in een geïllustreerde uitgave met de titel: Ignatian Spirituality. A Selection of Continental Studies in Translation.

Naast de klassieke teksten als de Geestelijke Oefeningen of Het verhaal van de pelgrim heeft iedereen die zich met ignatiaanse spiritualiteit bezighoudt wel een kleine privéverzameling boeken en artikelen die regelmatig worden geraadpleegd. De kans is groot dat er onder de studies bijeengebracht in dit boek materiaal zit voor een uitbreiding van deze privécollecties.

De auteurs van de teksten zijn niet de eersten de besten. Zo is er Paul Legavre, voormalig redacteur van het Franse tijdschrift voor ignatiaans spiritualiteit Christus. Antonio Guillén, redacteur van het Spaanse zustertijdschrift Manresa, is de auteur van twee bijdragen. Van de hand van Nicolas Standaert is er een artikel dat oorspronkelijk verscheen in Cardoner.

De essays zijn, binnen de genoemde context, behoorlijk divers. Het artikel over de Geestelijke Oefeningen en het dogma van Chalcedon is voor de meer theologisch geïnteresseerden. De rol van vrouwen en ignatiaanse spiritualiteit wordt belicht in meerdere bijdragen. Er zijn wat meer technische hoofdstukken zoals over de compositie van plaats van Nicolas Standaert en over zondebesef; tegenwoordig een weinig populair onderwerp maar onmisbaar in elke studie over ignatiaanse spiritualiteit.

Hoofdstukken 6 en 12 trokken speciaal mijn aandacht. Het eerste gaat over Ignatius’ beruchte en vaak (opzettelijk) verkeerd geïnterpreteerde uitspraak “wat ik als wit zie, (is) zwart als de hiërarchische Kerk het zo bepaalt” (G.O. 365). Antonio Guillén legt uit wat Ignatius bedoelde in een artikel met actualiteitswaarde. Het tweede, door Sylvie Robert, is meer “praktisch” en betreft de geestelijk begeleider als “spirituele vroedvrouw”. Velen voelen zich na een retraite of geestelijk gesprek als herboren; wat is de rol van de begeleider hierin? (ad G.O. 15)

Het zal duidelijk zijn dat deze selectie van teksten over ignatiaanse spiritualiteit niet alleen de moeite waard is voor hen die op een meer theoretisch niveau bezig zijn met de Geestelijke Oefeningen maar ook voor hen die retraitanten begeleiden of geestelijk begeleider zijn.

Wiggert Molenaar S.J.

Joseph A. Munitiz S.J. (red., vert.), Ignatian Spirituality. A Selection of Continental Studies in Translation, Oxford, Way Books, 2016, 266 blz.

Bekijk alle artikelen van Cardorner

Deel