Jaar van gebed

Vind jouw manier van bidden in het Jaar van gebed.

Lees verder
Jaar van gebed

Vind jouw manier van bidden in het Jaar van gebed.

Ter voorbereiding op het Heilig Jaar 2025 heeft paus Franciscus alle gelovigen opgeroepen om in 2024 hun gebed te intensiveren. “Zodat we die genadevolle gebeurtenis goed kunnen beleven en we de kracht van Gods hoop kunnen ervaren.”

 

Volgens paus Franciscus draait het jaar van gebed om “het opnieuw ontdekken van de waarde en de noodzaak van het gebed, om gebed in je persoonlijke leven en dat van de Kerk, en om gebed in de wereld”.

Heilig Jaar

Het Jaar van gebed gaat aan het Heilig Jaar vooraf. Dit is een tijd van pelgrimage, gebed, berouw en daden van barmhartigheid. Het gebruik is gebaseerd op de oudtestamentische traditie van het jubeljaar, een periode van vergeving en vernieuwing. Sinds 1470 wordt een Heilig Jaar om de kwarteeuw gevierd. Het Heilig Jaar gaat van start wanneer de paus op Kerstavond 2024 de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek opent. Een jaar lang zal Gods genade extra belicht worden. In Rome verwacht men een toestroom van miljoenen pelgrims.

Om dit Jaar van gebed je gebedsleven te intensiveren, hebben we verschillende vormen van gebed voor je geselecteerd. Vind een gebedsvorm die goed bij jou past.

Jezuïet Gregory Brenninkmeijer legt alvast uit wat ignatiaanse bidden met de Bijbel is

Lees meer over jaar van gebed
Bidden met kinderen

Enkele suggesties om te bidden met kinderen.