2x Met beelden op verhaal komen: ignatiaanse filmretraite

30 oktober - 3 november & 24-28 januari Oude Abdij Drongen
2x Met beelden op verhaal komen: ignatiaanse filmretraite

Kom tot jezelf en tot God tijdens onze filmretraite. We laten je mediteren aan de hand van enkele zorgvuldig geselecteerde films in combinatie met Bijbelteksten.

Kom tot jezelf en tot God tijdens onze filmretraite. We laten je mediteren aan de hand van enkele zorgvuldig geselecteerde films in combinatie met Bijbelteksten.

We organiseren deze retraite van 30 oktober tot 3 november 2024 en van 24 tot 28 januari 2025.

Houd je van goede films en heb je zin om een paar dagen helemaal tot rust te komen en alle tijd te hebben voor jezelf en je relatie met God? Dan is de combinatie die we aanbieden in deze retraite echt iets voor jou.

In deze retraite combineer je mediteren met een Bijbeltekst namelijk met het bekijken van een film. Om God op een nieuwe manier te kunnen ontmoeten en in stilte op verhaal te komen.

We verklappen vooraf niet welke films we vertonen, wel dat ze zorgvuldig geselecteerd zijn door verschillende retraitebegeleiders die al jaren ervaring hebben met filmretraites.

Wat kenmerkt deze filmretraite?

Voor de meditaties over de films en de Bijbelteksten volgen we de methode die Ignatius van Loyola ontwikkelde voor gebed. Je wordt uitgenodigd om te kijken en te luisteren, om te ruiken, voelen en proeven van wat er zich in het verhaal afspeelt. En door de ervaringen uit die verhalen te leggen op je eigen ervaringen. Door de verhalen op deze manier levend te maken, komt er beweging in jouw denken, voelen en ervaren.

Dit was mijn eerste retraite ooit. Ik was vooral nieuwsgierig naar de stilte, want ik houd van praten. Het is een gouden combinatie dat je tijdens de retraite ook films kijkt. Die Bijbelse manier van bidden en die films als spiegel, dat vond ik echt een verrijking. Marien Korterink (deelnemer filmretraite)

Onbekende kamers binnenin jou

Verhalen kunnen zijn als sleutels voor de onbekende kamers binnenin jou. Herkenning en ontroering kunnen je uitdagen om je horizon te verbreden. Het witte doek kan een plaats van ‘ontmoeting’ worden.

Je gaat niet alleen op weg, maar wel in stilte. Dit maakt de ervaring nog zoveel intenser, persoonlijk maar ook intiem.

Hoe ziet de filmretraite er uit?

We bekijken dit weekend meerdere films. We maken vooraf de titels niet bekend, om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en de openheid in de weg staan. Er is geen voor- en nabespreking aangezien het niet om een filmanalyse gaat. Na elke film krijg je de tijd voor persoonlijke bezinning en gebed. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die jou, in combinatie met de filmscènes, tot een dieper contact met God kunnen brengen. Voor wie dit verlangt, worden enkele tips gegeven over hoe te bidden. Het hele programma en de maaltijden vinden plaats in stilte.

Een persoonlijk gesprek met een van de begeleiders is mogelijk.

In de Oude Abdij van Drongen

De retraite vindt plaats in de mooie Oude Abdij van Drongen, een ignatiaans bezinnings- en conferentiecentrum in het centrum van Drongen, nabij hartje Gent. De Oude Abdij geeft op hun manier vorm aan de wereldwijde zending van de jezuïeten. Er is een kleine inwonende jezuïetengemeenschap. De dagelijkse werking is in handen van enthousiaste lekenmedewerkers.

Deze filmretraite is  iets voor jou als je…

– Van goede films houdt;
– Verlangt om een weekend de stilte op te zoeken;
– Nieuwsgierig bent naar nieuwe manieren om te bidden en te mediteren;
– Verdieping zoekt in je relatie met God;
– Houdt van een heerlijke omgeving om tot rust te komen.

Praktische informatie filmretraite

Begeleiders oktober:
Hilde Van Linden
Leo De Weerdt sj

Begeleiders januari:
Rita Vandevyvere

Data
Van woensdag 30 oktober (18 u.) tot zondag 3 november 2024 (14 u.)
Van vrijdag 24 (18 u.) tot dinsdag 28 januari 2025 (14 u.)

Plaats:
Abdijhoeve Betlehem van de St. Willibrordusabdij in Doetinchem (Abdijlaan 1, 7004JL Doetinchem

Kosten 

  • Plustarief: € 490 *met dit tarief maak je de retraite mee betaalbaar voor iedereen
  • Standaardtarief: € 413
  • Reductietarief: € 332 *voor studenten of als je meent hiervoor in aanmerking te komen

Inclusief verblijf, maaltijden, begeleiding en verblijfstaks voor stad Gent (€ 3,50 per nacht) + eventueel huur van handdoeken (€ 6,90).

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of wil je een spreiding van de betaling, neem dan contact op.

Je kunt het bedrag overmaken naar het rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148  BIC KREDBEBB​
​BIC KREDBEBB op naam van ‘Oude Abdij van Drongen vzw’
met vermelding: ‘Filmretraite + je naam’

Inschrijven

Schrijf je in via de knop hieronder. Na het klikken op de bevestiging van je inschrijving krijg je een melding op het scherm en een mail in je mailbox. Ontvang je dat niet, kijk dan even in de spam-box. Vind je daar niks terug, neem dan contact op via activiteiten@oudeabdij.be of bel 0032 9 226 52 26 en dan helpen wij je graag verder.

Nog dit:

  • 14-20 dagen voor de activiteit ontvang je van ons nog een deelnemersbrief (per mail) met meer info. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op!
  • Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dit gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
  • In de tuin van de Oude Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk. Binnen draag je dan best andere schoenen of pantoffels.
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer.​
  • Deze dagen verlopen in stilte, de maaltijden ook. Je kunt wel een begeleidingsgesprek aanvragen met de begeleiders van deze dagen door je in de loop van die dagen in te schrijven op een lijst.
  • Bedlinnen is aanwezig. Handdoeken kun je zelf meenemen of ter plaatse huren aan € 6,70
  • ​Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer beschikbaar is.

Retraites 4

Bekijk de volledige agenda

Deel