Vorming: het geestelijk gesprek (inschrijving geopend)

di 02 jul 2024
Driedaagse vormingsmodule 'geestelijk gesprek'

Een leven lang groeien door écht te luisteren naar de ander

Een leven lang groeien door écht te luisteren naar de ander

In deze vorming leer je in drie dagen de basisprincipes van betrokken luisteren en hoe je dit in groepsgesprekken kunt vormgeven. Luisteren naar wat de ander ten diepste beweegt is een onmisbare houding voor meer verbondenheid en het bouwen aan gemeenschap.

De vormingen vinden plaats in Antwerpen, op 27 november (2024), 29 januari (2025) en 19 februari.

Wat je in deze vorming leert

Het geestelijk gesprek is een belangrijke bouwsteen van de synodale weg en bij trajecten van gemeenschappelijke onderscheiding. In deze vorming leer je het geestelijk gesprek kennen door het eerst en vooral zelf te ervaren. Dat gebeurt in drie rondes: stille tijd met een gebedsblad, uitwisselen in klein groepje, verderzetting van het geestelijk gesprek in grote groep. De terugblik en theoretische, maar praktisch gerichte inleidingen vanuit de ignatiaanse spiritualiteit vullen je ervaring aan.

Thema’s die aan bod zullen komen zijn: innerlijke bewegingen, de werking van de Geest, troost en troosteloosheid, geestelijke onderscheiding, het gebedsblad, de techniek en aandachtspunten als gespreksbegeleider.

Op het einde van de vorming ben je geen expert in synodaliteit noch in onderscheiding. Wel heb je mogen proeven van het geestelijk gesprek, heb je een aantal basisbegrippen leren kennen zodat je je eerste stappen of verdere stappen kunt zetten in je eigen gemeenschap of organisatie.

Wat is het geestelijk gesprek?

Het geestelijk gesprek is een gespreksvorm die groepen helpt te luisteren naar elkaars inspiratie, met aandacht voor elkaar en voor de uitdagingen van de toekomst. Het gaat niet over discussie. Wel om gevoelig en attent te zijn op wat Gods Geest zeggen wil. Vaak ligt er een onderscheidingsvraag aan ten grondslag: welke keuzes moeten wij maken als gemeenschap? Door aandachtig naar elkaar te luisteren, in verschillende rondes en sessies, geef je ruimte aan de Geest om doorheen de verschillende leden van de gemeenschap een richting te wijzen.

In een goed geestelijk gesprek ervaren deelnemers rust, verdieping en verwondering om wat er onderling wordt gedeeld. Zo’n gesprek vraagt discipline en vooral een speciale houding. In de drie dagen van de vorming word je ingevoerd in de eigenheden en vaardigheden van het geestelijk gesprek. 

Onze expertise

De ignatiaanse spiritualiteit is al vijfhonderd jaar een behulpzame gids voor groepen die willen luisteren naar Gods stem. Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit heeft jarenlange ervaring met het geestelijk gesprek, met uiteenlopende groepen en gemeenschappen binnen de kerk.

Paus Franciscus vraagt als basis voor het synodale proces veel aandacht voor het voeren van een geestelijk gesprek. Maar hoe je zo’n gesprek voert en begeleidt is voor velen een vraag. In deze vorming van drie dagen biedt het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit handvatten om hiermee te oefenen en vele praktische inzichten om valkuilen die het echte luisteren belemmeren te voorkomen.

Begeleidingsteam
Jezuïeten en ignatiaanse medewerkers van het Platform ignatiaanse spiritualiteit

Doelgroepen

  1. Heb je interesse in het synodale proces of ben je nu al betrokken bij de synodale weg en wens je hierover meer achtergrond te krijgen en een plek om te oefenen in het anders luisteren en spreken? Vanuit een bisdom, parochie, gemeenschap, christelijke organisatie, gemeente van de PKN… schrijf je bij voorkeur per twee in; op voordracht van een (pastoraal) verantwoordelijke.
  2. Ben je geïnteresseerd in het volgen van de opleiding tot begeleider Gemeenschappelijke Onderscheiding? Dan is deze vorming de eerste module.

Inschrijven 

Voor vragen en inschrijving kun je contact opnemen met Hilde Van Linden: vanlinden.elc@jezuieten.org. Schrijf je bij voorkeur per twee in, en in samenspraak met de pastoraal verantwoordelijke.

Bij je aanmelding ontvangen we graag:

  • Naam en e-mailadres
  • Bisdom/parochie/kerk/gemeenschap/organisatie waar je bij hoort
  • Naam en functie van je pastoraal verantwoordelijke
  • Korte motivatie waarom je wil deelnemen aan deze vorming (max. 5 zinnen)

Locatie, data en kosten

De vorming vinden plaats in Antwerpen, Prinssstraat 32, Antwerpen

Op 27 november (2024), 29 januari (2025) en 19 februari. Van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Kosten: € 300,- per persoon.

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel