Guido Attema

Producer van Bidden Onderweg

Guido Attema

Guido Attema verzorgt onze audio- en videoproductie. Zijn meeste energie gaat uit naar het produceren van gebedspodcast Bidden Onderweg.

Guido Attema verzorgt onze audio- en videoproductie. Zijn meeste energie gaat uit naar het produceren van gebedspodcast Bidden Onderweg.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de ignatiaanse spiritualiteit?

Bij de protestantse omroep IKON werd ik niet alleen omringd door vakgenoten die met een oecumenische bril kritisch en liefdevol een venster op de wereld aanboden, maar werkte ik tevens veel samen met het IKON-pastoraat. Deze pastor-collega’s vergrootten mijn venster op de christelijke wereld. Een van hen gaf via het Platform de Geestelijke Oefeningen.

Nadat het toenmalige kabinet besloten had omroep IKON op te heffen, tipte een collega me de vacature bij Bidden Onderweg, waarna ik zonder aarzelen solliciteerde. Nadien is de spiritualiteit met de dag dieper tot mij doorgesijpeld tijdens het lezen van vele boeken, gebeden en het volgen van de acht-daagse retraite.

Wat spreekt je aan in de ignatiaanse spiritualiteit?

Ondanks een opvoeding waarin religie absent was, heb ik altijd Gods mystieke aanwezigheid ervaren. Zijn speelveld voelde ik overal waar ik het toeliet mijn zintuigen er voor open te stellen. Deze gewaarwording ligt ten diepste verankerd in de lijfspreuk van Ignatius van Loyola ‘God vinden in alle dingen’. Zoals je met het wisselen van de seizoenen een andere verbondenheid kunt ervaren met de Geest, zo heeft de ignatiaanse spiritualiteit evenveel manieren om je toe te leggen op een verbinding met de Drie-eenheid. Ik leer telkens bij van jezuïeten uit alle windstreken. Van de Indiase Anthony De Mello die aan het begin van een meditatie vaak zei: “Probeer je voor te stellen dat je in Gods aanwezigheid bent en… dat Hij glimlacht”, tot de in Syrië gestorven pater Frans van der Lugt die schreef: “Wie luistert, die bevrijdt krachten van liefde ”. En altijd keer ik terug naar de gedachtegang van Pierre Teilhard de Chardin sj. In de Chinese woestijn ervoer hij in mijn beleving hetzelfde als ik ik bij mijn eerste Godservaring. Zoals hij het omschrijft: “Mijn kelk en mijn pateen zijn de diepten van mijn ziel die wijd openstaat voor alle bewegingen die in een oogwenk uit alle hoeken van de wereld zullen opstijgen en zullen samenvloeien in de richting van de Geest.”

Kun je enkele voorbeelden geven van je werk voor het Platform?

Voor de podcast Bidden Onderweg verzorg ik alle facetten van de totstandkoming behalve het schrijven van de overwegingen. Jaarlijks registreer ik gemiddeld twintig concerten van koren en orkesten waarvan naderhand vele liederen in de podcasts te horen zijn. Tevens neem ik in onze studio, kerk of kapel met muzikanten albums op, variërend van pop tot klassiek. Als sound-engineer houd ik ervan de maximale luisterervaring te bewerkstelligen in onze producties. Zowel door zelf op pad te gaan om sfeergeluiden op te nemen en samen te stellen, als door met muzikanten op zoek te gaan naar klanken die bijdragen aan de overdracht van de boodschap.

Daarnaast is schrijven mijn grote passie. Onlangs schreef ik een hoorspel over het leven van Ignatius. Een fijne bijkomstigheid is dat ik mijn sounddesignerservaring kon inzetten om een mooi eindresultaat te bewerkstelligen. Middels verhalen hoop ik de komende jaren een verdere bijdrage te leveren aan het overbrengen van ignatiaanse spiritualiteit.

Luister hier naar een podcast met Guido Attema over zijn werk voor Bidden Onderweg.

 

Bekijk alle portretten

Deel