Met je school of klas meedoen aan ons ignatiaanse studiekeuzetraject?

Meld je aan voor onze gratis pilot.

Lees verder
Met je school of klas meedoen aan ons ignatiaanse studiekeuzetraject?

Meld je aan voor onze gratis pilot.

Studiekeuzetraject ‘Vind je eigen weg’ helpt scholieren vrijer te worden in het keuzeproces, zodat ze een studie kunnen kiezen die goed aansluit bij hun persoonlijkheid. Interesse om dit traject met je leerlingen te doen? Meld je aan voor onze gratis pilot.

Na verschillende tests met leerlingen aan het begin 2024, is ons studiekeuzetraject toe aan een volgende fase in het testproces. We zoeken leraren of scholen die in 2024-2025 ons studiekeuzetraject willen doorlopen met hun leerlingen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Ons (online) ignatiaans studiekeuzetraject in het kort

In samenwerking met verschillende onderwijspartners werkt het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit van de jezuïeten een studiekeuzetraject uit voor jongeren in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs. Het traject bestaat uit een lessenserie en een digitale omgeving die leerlingen in 10 stappen helpt een studie te kiezen. Voor het traject staat een doorlooptijd van minimaal zes weken.

Het doel is te komen tot een keuze voor een studie, genomen in vrijheid en aansluitend bij de persoon die de keuze maakt.

Wat doen we concreet?

Dit ignatiaanse studiekeuzetraject helpt leerlingen hun innerlijk te verkennen. Met verschillende groepsopdrachten, individuele reflecties, assessments, video’s en podcasts leren de deelnemende leerlingen zichzelf beter kennen. Ze gaan op zoek naar hun diepste verlangens en drijfveren. Wij geloven dat keuzes gemaakt vanuit contact met deze diepe gevoelens duurzamer zijn en gelukkig maken.

Vanuit de eeuwenoude ignatiaanse pedagogiek reiken we in dit studiekeuzetraject beproefde tools en methodes aan die hierbij helpen. We bieden parallel twee digitale varianten van dit studiekeuzetraject aan: één voor leerlingen met een christelijke achtergrond en een voor jongeren met een seculiere of een andere geloofsachtergrond.

Materiaal voor docenten

Naast een e-learning voor scholieren hebben we met verschillende experts drie lessen ontwikkeld voor in het klaslokaal. De lessen duren bij voorkeur minimaal 2 uur, aangezien afdalen naar de diepte van je persoonlijkheid tijd kost. De onderwerpen van de lessen zijn:

  1. Wie is het die kiest? Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Welke bouwstenen om tot een studiekeuze te komen kan ik al vinden in mijn levensgeschiedenis?
  2. Hoe kan ik innerlijk vrij worden, zodat ik beter kan luisteren naar wat ik wil?
  3. Hoe ga ik nu kiezen? Drie ignatiaanse methodes om tot een keuze te komen

In overleg kunnen de lessen uitgebreid of ingekort worden.

Alleen of als groep?

Het kiezen van een studie is uiteindeljk een individuele aangelegenheid. De voorbereiding om tot de studiekeuze te komen, zal verdiept worden wanneer leerlingen samen over persoonlijke ervaringen uitwisselen. Het delen van de ervaringen schept helderheid. Daarnaast is het horen van het proces van anderen ondersteunend. Dit betekent dat de leerlingen een deel van de opdrachten uit het traject met de klas zullen doen en deels alleen, waarbij de e-learning hen stap voor stap zal helpen.

We werken ook een retraite uit voor leerlingen die een studiekeuze te maken hebben en daar meer verdieping bij zoeken. Ook die kun je met je klas volgen.

Kortom een digitaal studiekeuzetraject bestaande uit 10 etappes, voor christelijke en niet-christelijke leerlingen. Met een parallel traject voor in het klaslokaal. 

Meedoen met je school of klas?

Heb je interesse om hieraan deel te nemen met een klas of met je school? Mail naar Rick Timmermans: timmermans.elc@jezuieten.org.