Welke rol kan stilte spelen in mijn leven?

do 17 nov 2022
Welke rol kan stilte spelen in mijn leven?

In tien korte video's gaat jezuïet Nikolaas Sintobin dieper in op de kracht en de dynamiek van de stilte.

In tien korte video’s gaat jezuïet Nikolaas Sintobin dieper in op de kracht en de dynamiek van de stilte.

Met tien keer een korte uitleg van ongeveer 1 minuut voert Nikolaas de kijkers kort en krachtig naar waar het over gaat in de stilte. De weg van de stilte is een lange weg. Een reis naar binnen. Naar een ontmoeting met je diepste zelf, een ontmoeting met Diegene die sommigen God noemen.

Aan het einde van iedere video stelt Nikolaas een prikkelende vraag om de stilte niet op afstand te houden, maar om te zien in hoeverre je de stilte al toelaat en waar je nog kunt groeien in stilte.

Stilte & Etty Hillesum

In de laatste drie video’s zoomt Nikolaas verder in op de rol van de stilte in het leven van Etty Hillesum, een jonge joodse vrouw die op de hielen werd gezeten door de nazi’s – en uiteindelijk stierf in Auschwitz. Van haar is dit krachtige citaat, een vrucht van de stilte in haar leven:

“Dit is eigenlijk onze enige morele taak: in zichzelf grote vlaktes van rust ontginnen, steeds meer rust, zodat men deze rust weer uitstralen kan naar anderen. En hoe meer rust er ín de mensen is, des te rustiger zal het ook in deze opgewonden wereld zijn. En ergens ben ik zó licht vanbinnen, zo zonder enige verbittering en heb ik zoveel kracht en liefde in me. ik wil zo graag blijven leven om de nieuwe tijd te helpen voorbereiden en om dat onverwoestbare in mij te behouden en over te dragen naar de nieuwe tijd, die zeker zal komen. 

De serie helpt je om te oefenen met stilte. Want dat is precies wat de stilte nodig heeft om te groeien in je leven: oefeningen. En oefening baart kunst.

Voor meer video’s en ignatiaanse inspiratie kun je ons volgen op Instagram.

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel