Donderdag 23 januari kwamen we met 190 mensen online samen voor een inspirerend webinar van Nikolaas Sintobin. Het thema was Hoop en onderscheiding, in tijden van crisis.
Donderdag 23 januari kwamen we met 190 mensen online samen voor een inspirerend webinar van Nikolaas Sintobin. Het thema was Hoop en onderscheiding, in tijden van crisis.
In dit webinar werden inzichten uit de ignatiaanse spiritualiteit gedeeld, met handvatten om hoopvol en met innerlijke vrijheid naar de toekomst van de Kerk te kijken. Vooral de waardentrap van Jezus bood een krachtige en hoopvolle richting.
Nikolaas begon zijn webinar door te verwijzen naar Karl Rahner en Bernard Sesboüé, twee jezuïeten die diep nadachten over geloof en de Kerk. Hun inzichten helpen om de huidige crisis beter te begrijpen.
Rahner zei dat het niet erg is dat de Kerk kleiner en minder invloedrijk is dan vroeger. In de middeleeuwen hoorde iedereen bij de Kerk, maar vaak omdat het moest, niet uit keuze. Nu kiezen mensen bewust voor geloof, en dat brengt de Kerk dichter bij haar echte kern.
Sesboüé benadrukte dat de Kerk heilig is door God, maar tegelijk bestaat uit zondige mensen. Dat kan pijn doen, vooral bij grote fouten zoals misbruik. Toch moeten we dit kwaad onder ogen zien, want alleen dan kan er iets veranderen. Deze inzichten tonen dat crisis ook een kans is voor een oprechter geloof.
In het tweede deel van het webinar ging Nikolaas dieper in op hoe we hoopvol kunnen omgaan met de crisis in de Kerk. Hij vertelde een anekdote over Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïetenorde. Aan het einde van zijn leven vroeg een jonge jezuïet wat Ignatius zou doen als de paus de jezuïetenorde zou opheffen. Ignatius antwoordde:
“Ik zou even naar de kapel gaan om te bidden voor het Allerheiligste, en daarna met grotere vreugde en energie beginnen aan iets anders.”
Dit antwoord illustreert Ignatius’ houding van innerlijke vrijheid. Voor hem was de jezuïetenorde niet het doel, maar een middel om het hogere doel – het Koninkrijk van God – te dienen. Wanneer een middel niet langer geschikt is, moet het losgelaten worden, met vreugde en zonder bitterheid. Deze houding nodigt ons uit om in tijden van crisis onderscheid te maken tussen wat het doel dient en wat niet.
Nikolaas vervolgde met een uitleg over de dynamiek van Jezus’ leven, die Ignatius samenvat in drie woorden: armoede, vernedering en nederigheid. Deze waardentrap biedt een weg om de rauwe werkelijkheid om te vormen tot een toegangspoort naar Gods liefde.
Armoede verwijst naar de menselijke beperktheid, afhankelijkheid en kleinheid waarmee we voortdurend geconfronteerd worden, zowel individueel als binnen kerkelijke structuren. Deze realiteit accepteren kan moeilijk zijn, omdat de verleiding groot is om deze tekortkomingen te ontkennen of ervoor te vluchten. Toch vormt het erkennen van onze armoede de eerste stap naar innerlijke vrijheid.
Vernedering is de pijnlijke confrontatie met armoede. Jezus ging deze confrontatie niet uit de weg en droeg zelfs de ultieme vernedering van het kruis. Ondanks zijn afschuw voor dit lijden, vertrouwde Hij erop dat zijn Vader bij Hem bleef, ook toen Hij die nabijheid niet voelde. Dit geloof dat nieuw leven uit mislukking kan ontstaan, vormt een bron van hoop.
Wie niet vlucht voor armoede en vernedering, groeit in nederigheid. Deze houding, die Jezus zelf belichaamde, betekent openstaan voor ontvangen, leren en het toelaten van kwetsbaarheid. Nederigheid maakt ruimte voor Gods genade, die ons leven kan vernieuwen.
Nikolaas illustreerde dit met het verhaal van Thérèse van Lisieux. Als jong meisje trad zij vol idealen toe tot het klooster, overtuigd dat zij de oudere zusters zou leren hoe ze goede religieuzen konden zijn. Haar zelfoverschatting leidde tot een mislukking, die uiteindelijk een weg opende naar diepere overgave. Kort voor haar dood schreef ze:
“Voortaan kan ik alleen mijn lege handen aan God aanbieden.”
Juist door die lege handen maakte ze ruimte voor Gods overvloedige genade.
Nikolaas sloot het webinar af met een oproep tot innerlijke vrijheid. Deze houding vraagt dat we durven loslaten wat niet langer werkt en ons richten op wat het hogere doel dient. Onze kwetsbaarheid – zowel persoonlijk als binnen de Kerk – is geen obstakel, maar een kans om Gods genade dieper te ervaren.
De waardentrap van Jezus nodigt ons uit om armoede, vernedering en nederigheid niet als een noodlot te zien, maar als een weg naar nieuw leven. Nikolaas benadrukte dat, zelfs te midden van crisis, Gods belofte van nieuw leven overeind blijft. Het is juist in onze beperktheid dat de Geest van God nieuwe wegen opent.
Met deze inzichten bood Nikolaas Sintobin een inspirerende en hoopvolle blik op de toekomst van de Kerk, geworteld in ignatiaanse spiritualiteit en het leven van Jezus zelf.
Woensdag 5 februari om 20.00 uur: Twijfel als weg naar een dieper geloof
Doe mee! Klik op de button hieronder en laat je e-mailadres achter.
Enkele dagen voor de eerste webinar sturen we je een ZOOM-link om deel te nemen. Deelname is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.
We starten om 20.00 uur. De webinars duren 1 uur.
Bekijk alle nieuwsberichten