Oorlog in de Oekraïne: tips om niet meegesleept te worden door angst

do 10 mrt 2022
Oorlog in de Oekraïne: tips om niet meegesleept te worden door angst

De oorlog in de Oekraïne gaat maar verder. Jezuïet Nikolaas Sintobin deelt 4 tips over omgaan met angst.

De oorlog in de Oekraïne gaat maar verder. Jezuïet Nikolaas Sintobin deelt 4 tips over omgaan met angst.

Angst kan een mens letterlijk doen verstijven en afsnijden van het leven. Ze heeft de neiging sterker te worden en alle plaats in te nemen. Van alle negatieve gevoelens is angst wellicht de meest vernietigende. Je kan haar de pas afsnijden. Vier aandachtspunten kunnen helpen.

1.    Uitspreken

Het is zinvol angst niet voor jezelf te houden. Angst gedijt het best in het verborgene. Erover praten met mensen in wie je vertrouwen hebt helpt haar opsluitende en zichzelf versterkende logica tegen te gaan. Voorwaarde is wel dat de gesprekspartner de angst niet enkel maar gaat bevestigen en er nog een schepje bovenop doet.

2.    Goede feitenkennis

Goede informatie is belangrijk. Vaak is de feitenkennis oppervlakkig, onjuist of onvolledig. Daardoor worden verkeerde verbanden gelegd en onjuiste conclusies getrokken. Vandaar dat gebrekkige informatie de angst vaak versterkt. Goede feitenkennis vergaar je via betrouwbare bronnen. Geef niet toe aan de verleiding om zonder ophouden van de ene website naar de andere te surfen. Beperk je.

3.    Het bedrog van de angst

De kracht van angst ligt vooral in de overtuiging dat ze terecht is. Angst bedenkt allerhande verfijnde argumenten die haar geloofwaardigheid versterken. Die argumenten lijken immers te bewijzen dat angst normaal is. Dit is het bedrog van angst. Vaak is het waar dat waar de angst op slaat daadwerkelijk kan gebeuren. Alleen hoef je er geen angst voor te hebben. Met problemen kan je omgaan. Dat doe je een leven lang.

4.    Angst belet te leven in het nú

Een vierde tip heeft ermee te maken dat angst vaak gaat over problemen die zich situeren in een vage toekomst. Het gevolg kan zijn dat angst voor die niet bestaande toekomst belet om voluit te leven in de enige tijd die bestaat: het heden. Kies er dus voor te leven. Nú.  

Angst is een slechte raadgever. Ga niet met haar in gesprek. Als ze zich aandient, leg haar zo snel als mogelijk het zwijgen op. Beter is bewust te kiezen om te vertrouwen. De weg naar het leven wordt aangegeven door vertrouwen en hoop, niet door angst. Het is niet voor niets dat Jezus steeds weer zegt: Wees niet bang.

Eerder schreef Nikolaas op zijn blog de bijdrage: Zijn wij nu veroordeeld Poetin te haten?

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel