Inspiratie voor de scheppingsmaand

do 31 aug 2023
Inspiratie voor de scheppingsmaand

De periode 1 september tot 4 oktober staat bekend als Season of Creation. Gelovigen vragen dan extra aandacht voor de schepping. Dit jaar gebeurt er onder de noemer Scheppingsmaand ook van alles in het Nederlandse taalgebied. Zo komt Bidden Onderweg aan het einde van de maand met een ecologieretraite.

De periode 1 september tot 4 oktober staat bekend als Season of Creation. Gelovigen vragen dan extra aandacht voor de schepping. Dit jaar gebeurt er onder de noemer Scheppingsmaand ook van alles in het Nederlandse taalgebied. Zo komt Bidden Onderweg aan het einde van de maand met een ecologieretraite.

Groene Kerken van de Protestantse Kerk Nederland verzamelde verschillende initiatieven en voorbeelden ter inspiratie voor de Scheppingsmaand. Handig als je in je eigen geloofsgemeenschap ook aandacht wilt besteden aan de maand van de schepping.

Ideeenbus scheppingsmaand 2023

Vormen en rituelen voor de scheppingsmaand

Laudato Si’ en Ecokerk

Ook de Laudato Si’ Alliantie Nederland en Ecokerk (Vlaanderen) hebben verschillende bezinnende en verbindende ideeën verzameld in een inspiratiegids, inclusief liturgieën voor de zondagse vieringen.

De ideeën en gebeden rondom het thema ‘Genees de aarde en alles wat ademt en leeft’ zijn voor gebruik in kerk en parochie. Bisschop de Korte, voorzitter Laudato Si’ Alliantie Nederland: “Het herstel van verbinding met de natuur en de armen van deze aarde, brengen ons dichter bij onze Schepper. Het is goed om ook in de kerk bezig te zijn met deze thema’s. De Scheppingsperiode is daarvoor uitermate geschikt”. Het thema verwijst naar de noodzaak van verduurzaming, natuurherstel en redding. De rijkdom aan planten- en diersoorten gaat door toedoen van de mens helaas sterk achteruit. Door samen te bidden, vieren en veranderen, werken we aan een leefbare aarde en toekomst voor alles wat ademt en leeft.

De gids geeft inspiratie voor invulling van de Scheppingsperiode. Hij bevat liturgieën voor vijf zondagen en de Wereldgebedsdag voor de schepping, maar geeft ook tal van ideeën om gesprekken aan te gaan in de parochie en samen te zorgen voor de natuur. 

De inspiratiegids van Laudato Si’ Alliantie Nederland en Ecokerk is hier te downloaden (onderaan de pagina).

Ecologie is een van onze speerpunten

Onze collega Rob Polet richt zich namens het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit op ecologie. Daarover zei hij in een interview met Groene Kerken:

“In 2019 hebben de jezuïeten wereldwijd vier speerpunten voor hun missie gekozen, waarvan ecologie er één is. Ook wij besteden dus aandacht aan ecologie. Omdat de ignatiaanse spiritualiteit veel nadruk legt op de persoonlijke spirituele ervaring, publiceert onze gebedspodcast Bidden Onderweg in de Scheppingsmaand een online ecologie-retraite in de vorm van acht podcasts.

Iedereen die dat wil, of dat nou in een kerk is of niet, kan deze podcast volgen. In acht afleveringen ga je op reis, vanaf verwondering over de schepping als vindplaats van God, via het nadenken over je relatie als mens met de schepping, naar bewustwording over wat ecologische zonde is. Tenslotte denk je na over hoe verzoening er in de ecologische context uit zou kunnen zien en hoe je daar in je eigen persoonlijke leven vorm aan kunt geven. We hopen dat dit mensen helpt om in de scheppingsperiode te reflecteren op de zorg voor de schepping.”

Lees hier een uitgebreid interview van Groene Kerken met Rob Polet.

Op de hoogte gehouden worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we laten je weten wanneer deze themaretraite verschijnt.

Retraites 4

Je kunt eenvoudig de gratis app van Bidden Onderweg downloaden.

Hier voor Android

En hier voor iOS

Of bezoek www.biddenonderweg.org.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel