Driedaagse vormingsmodule ‘geestelijk gesprek’

di 05 dec 2023
Driedaagse vormingsmodule 'geestelijk gesprek'

Het geestelijk gesprek: de weldaad van écht naar elkaar luisteren, ruimte voor een diepere verbondenheid. Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit biedt vanaf februari 2024 een module van drie dagen om hiermee te oefenen.

Het geestelijk gesprek: de weldaad van écht naar elkaar luisteren, ruimte voor een diepere verbondenheid. Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit biedt vanaf februari 2024 een module van drie dagen om hiermee te oefenen.

Luisteren naar wat de ander in een groep ten diepste beweegt. Het geschenk ontvangen van echt beluisterd worden, van mogen zeggen wat je te zeggen hebt. Vanuit aandacht voor elkaar en de uitdagingen van de toekomst. Daarover gaat het geestelijke gesprek, waar paus Franciscus zoveel aandacht voor vraagt in het synodale proces. Maar hoe luister je zó naar elkaar? Kun je dat als gespreksleider leren?

Gevoeligheid ontwikkelen

Dat kan. Het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit biedt een module van drie dagen aan om te oefenen in het geestelijk gesprek. Deze gespreksvorm helpt je te luisteren naar elkaars inspiratie. Het gaat niet over discussie met winnaars en verliezers. Wel om gevoelig en attent zijn op wat Gods Geest ons te zeggen heeft.

In een goed geestelijk gesprek ervaren deelnemers rust, verdieping en verwondering om wat er onderling wordt gedeeld. Zo’n gesprek vraagt discipline en vooral een speciale houding. In de drie dagen van de module wordt u ingevoerd in de eigenheden en vaardigheden van het geestelijk gesprek.

Voor wie deze module is

De begeleiding wordt verzorgd door jezuïeten en ignatiaans gevormde medewerk(st)ers. De module is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die actief zijn in het pastoraat van een bisdom, parochie, kerk, gemeenschap, christelijke organisatie, etc.

Schrijf bij voorkeur per twee in, en in samenspraak een de pastoraal eindverantwoordelijke.

We vragen deelnemers/sters binnen de eigen gemeenschap een oefengroep te starten. Dat kan een al bestaande groep zijn, zoals een lectorengroep of bezoekersgroep.

Deze module is tevens een voortraject voor een opleiding in het begeleiden van gemeenschappelijke onderscheiding. die het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit thans ontwikkelt.

Praktische info

Plaats:     Jezuïetenhuis ‘Berchmans’, Waversebaan 220, Heverlee (Leuven).

Data:        dinsdagen 20 februari, 16 april & 14 mei

Tijd:        9.30-16.30 uur

Kosten:    € 300,- voor de drie dagen

Bij uw aanmelding ontvangen we graag:

– Naam
– E-mailadres
– Bisdom / parochie / kerkgenootschap/organisatie waar u bij hoort
– Naam en functie van uw eindverantwoordelijke
– Gegevens oefengroep (indien al bekend, kan ook later)
– Korte motivatie waarom uw wilt deelnemen (max. 5 zinnen)

 

Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met

Rob Polet: polet.elc@jezuieten.org

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel