De eindejaarsretraite: ‘Een oase om te herbronnen’

wo 24 nov 2021
De eindejaarsretraite: ‘Een oase om te herbronnen’

Ann Wijckmans over haar ervaringen met de jaarlijkse eindejaarsretraite van het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

Ann Wijckmans over haar ervaringen met de jaarlijkse eindejaarsretraite van het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

In de drukte van mijn leven zoek ik echt momenten om tot rust te komen. De terugblik tussen kerst en nieuwjaar is daar ideaal voor.

Het verloop van zo’n retraite geeft structuur aan mijn dagen die de rust brengt die ik zo nodig heb en die me ontzettend deugd doet. Geen mails, geen telefoon, geen mensen rondom mij die absoluut iets willen zeggen of vragen – alleen gebed, gemeenschappelijke maaltijden in stilte, korte inleidingen op de Bijbelteksten, vragen die ons op weg zetten en korte uitwisseling met de andere deelnemers.

Een uitnodiging om als christen te leven

De stilte doet me enorm deugd. De vragen zijn zo goed opgesteld dat je onmiddellijk naar je eigen leven en ervaringen kijkt met de Bijbeltekst als bril en vergrootglas. Ongelofelijk hoe brandend actueel teksten uit het Oude en Nieuwe Testament vandaag nog zijn. Ze inspireren me als christen en ik zie ook wat het doet met deelnemers die nog erg op zoek zijn. Elke tekst op zich is een uitnodiging om als christen te leven in het hier en nu, op de plaats waar je woont, leeft en werkt.

Elke dag heeft zijn thema en de teksten worden met veel zorg uitgekozen. Dit is de kracht van deze dagen. De Oude Abdij is een prachtige plaats in Drongen om dit heel intens te beleven. Een eigen kamer, mooie gebedsruimtes in het huis, gezellige ruimtes waar we samenkomen, heerlijke maaltijden en mogelijkheden om iets te drinken. Een prachtige tuin en omgeving om te wandelen. Allemaal hulpmiddelen om deze retraite te beleven.

De eindejaarsretraite maakt mij gelukkig

Deze retraite brengt mij heel dicht bij het leven van de profeten uit het Oude Testament en bij Jezus in het Nieuwe Testament. Het is echt voedsel voor onderweg. Ik voel me soms een witte raaf omdat ik nog gelovig ben, maar deze retraite zet me op weg om echt als christen in het leven te staan. Het maakt mezelf en anderen gelukkig. En bouwen we dan niet samen aan een warme samenleving?

Daarom is deze retraite een oase om te herbronnen, voedsel om verder te gaan in het dagelijkse leven. 

Retraites 5 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel