De 40-dagentijd – hoe bereid ik mij voor op Pasen?

wo 14 feb 2024
De 40-dagentijd – hoe bereid ik mijzelf voor op Pasen? 1

Op Aswoensdag begint de 40-dagentijd, een periode van bezinning en inkeer. Hoe wil ik die periode beleven? Een paar suggesties vanuit het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

Op Aswoensdag begint de 40-dagentijd, een periode van bezinning en inkeer. Hoe wil ik die periode beleven? Een paar suggesties vanuit het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit.

Veel christenen kiezen ervoor in deze periode voor het Paasfeest meer tijd te besteden aan gebed. Van oudsher wordt er in deze periode ook gevast en extra geld gegeven aan armen en mensen in nood. De traditie om de veertig dagen tot Pasen intensief te beleven heeft oude wortels en gaat terug op de eerste eeuwen van het christendom. Benieuwd naar die wortels?

Drie tips voor de 40-dagentijd

Onze internetpastor Nikolaas Sintobin sj geeft in deze video drie tips voor de 40-dagentijd.

Ik wil gaan vasten…

Wat is christelijk vasten?

Velen besluiten te gaan vasten tijdens de 40-dagentijd. In deze podcast gaat jezuïet Ben Frie dieper in op de betekenis van vasten in de 40-dagentijd. Piet van Breemen sj schreef verschillende internationale bestellers over christelijke spiritualiteit en gebed. In deze beschouwing gaat hij in op de vraag waarom je zou vasten en hoe: vasten om de innerlijke ruimte vrij te houden en te beschermen.

Vasten is tegenwoordig bezig aan een opmars. Maar wat is eigenlijk christelijk vasten? Die vraag verdiept Nikolaas Sintobin in deze video.

De kruisweg bidden

Een andere traditie tijdens de 40-dagentijd is het bidden van de kruisweg. Bidden Onderweg biedt twee podcastseries aan om met de verschillende staties van de kruisweg van Jezus te bidden.

De eerste is geschreven door jezuïet Gregory Brenninkmeijer en heeft de titel: Kruisweg van ieders leven..

De tweede is gemaakt in samenwerking met de wereldwijde vluchtelingendienst van de jezuïeten: Op weg met vluchtelingen.

Wil je meer weten over de kruisweg? Rick Timmermans interviewde priester Erik Galle over de kruisweg die hij enkele jaren geleden schreef: Om een ander. In het proces van schrijven is Erik heel diep gegaan.

“Ik zag Jezus onderhandelen met de dood” #podcast

Digitaal op retraite

Jaarlijks maken wij een digitale retraite voor de 40-dagentijd. Daar doen inmiddels 20.000 mensen aan mee. Die krijgen iedere dag een gebedsmail met een meditatie. Zo’n meditatie bestaat uit een Bijbeltekst en enkele vraagjes die je helpen om de woorden binnen te laten komen in je hart. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je hiervoor uittrekt. Deelname is gratis.

De 40-dagentijd – hoe bereid ik mijzelf voor op Pasen?

Bijzonder levensgebed voor de 40-dagentijd

Ben je bekend met het levensgebed? Dit is een ignatiaanse gebed dat je helpt terug te blikken op de dag. Er is ook het bijzondere levensgebed, met speciale aandacht voor het een of ander. Bidden Onderweg maakte de podcastmeditatie: Levensgebed voor de 40-dagentijd.

Maar eerst Aswoensdag

De 40-dagentijd begint na carnaval op Aswoensdag. Gelovigen gaan dan naar de kerk en ontvangen een askruisje op hun voorhoofd. De priester spreekt dan de woorden uit: ‘Bekeer je, en geloof in het evangelie’. Het startpunt van de 40 dagen tot Pasen.

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel