Recensie: Bidden met de Bijbel

Recensie: Bidden met de Bijbel

De Bijbel is niet alleen een lees- of studieboek, maar ook en vooral een onuitputtelijke bron van inspiratie en gebed. Deze nieuwe publicatie van Nikolaas Sintobin, jezuïet en internetpastor, geeft een antwoord op de cruciale vraag hoe ik levensecht kan bidden met de Bijbel.

De Bijbel is niet alleen een lees- of studieboek, maar ook en vooral een onuitputtelijke bron van inspiratie en gebed. Deze nieuwe publicatie van Nikolaas Sintobin, jezuïet en internetpastor, geeft een antwoord op de cruciale vraag hoe ik levensecht kan bidden met de Bijbel.

Door Guy Dalcq

Het boek bevat drie wel onderscheiden delen.

In het eerste deel geeft de auteur vijftig tips om te bidden met de Bijbel. Elke tip behandelt één aspect van deze gebedsvorm en beslaat telkens ongeveer één bladzijde. De tips zijn hoofdzakelijk geïnspireerd door de aanbevelingen die Ignatius van Loyola heeft neergeschreven in zijn Geestelijke Oefeningen. Nikolaas Sintobin slaagt erin om deze oude wijsheden in een verfrissende en bevattelijke taal te herformuleren. Taal en toon zijn trefzeker en uitnodigend zonder daarbij aan diepgang of aan zin voor nuance in te boeten. Daarin ligt de grootste verdienste van dit boek.

Drie voorbeelden:

“De beste wijze van bidden is de wijze die jou op dit ogenblik helpt te groeien in jouw verbondenheid met God en Jezus.” (blz. 19)

“Bidden met de Bijbel is in de eerste plaats luisteren. … Vele mensen vinden luisteren moeilijk. Het betekent immers dat je zelf zwijgt en de regie uit handen geeft. Als je echt luistert, weet je namelijk niet van tevoren wat je gaat horen. … dit geldt ook voor onze relatie met God.” (blz. 33)

“De Bijbel leert ons heel wat over wie God is. Dat maakt het zo zinvol te bidden met de Bijbelverhalen. Ook de persoon die bidt, heeft een verhaal. Het is geen kunstmatige intelligentie die bidt. Wel een mens van vlees en bloed met een unieke geschiedenis. Bidden is een ontmoeting tussen God en mens. Het gebed is de plaats waar beide verhalen elkaar kunnen ontmoeten.” (blz. 59)

Een uitgewerkte meditatie

Het tweede deel biedt een helemaal uitgewerkt voorbeeld van een gebed met de Bijbel waarin veel van de vermelde tips meteen concreet en helder geïntegreerd worden. Dit deel kan overigens ook (via een QR-code) als podcast beluisterd worden.

Het derde deel ten slotte reikt vijftig zorgvuldig uitgekozen Bijbelteksten aan. Op een ruime bladspiegel vindt de lezer eerst het uitgewerkte Bijbelfragment, vervolgens een korte duiding, enkele begeleidende vragen en uiteindelijk een ruim uitgespaard kader om de individuele reflectie als een soort gebedsdagboek te noteren. Dit boek is dan ook niet in de eerste plaats een leesboek, maar wel een “doeboek”. Net als bij de tips in het eerste deel volgt de auteur bij de keuze van de fragmenten de dynamiek van de Geestelijke Oefeningen. De vele, fraaie illustraties van Elvera Goedhart en Carlijn Seves nodigen evenzeer tot stilte en ontmoeting uit.

Hoewel deze publicatie zich qua taal en stijl tot een ruim publiek richt, kan ook de lezer die al meer vertrouwd is met de ignatiaanse spiritualiteit er veel voordeel uit halen. In het gebed staat immers elke mens weer aan een beloftevol begin.

Guy Dalcq is redacteur van Cardoner.

Nikolaas Sintobin sj. Bidden met de Bijbel – In de leer bij Ignatius van Loyola. KokBoekencentrum, 2024, 240 blz. €29,99.

Je kunt hier een exemplaar van dit boek bestellen.

Dit artikel verscheen in Cardoner, het tijdschrift over ignatiaanse spiritualiteit.

Leven met angst, medicatie en gebed 5

Bekijk alle artikelen van Cardorner

Deel