In memoriam pater Felix van Voorst tot Voorst SJ

Met dankbaarheid herdenkt Cardoner zijn vertaler, pater Felix van Voorst.

Met dankbaarheid herdenkt Cardoner zijn vertaler, pater Felix van Voorst.

Tot zijn pensionering in 1985 was hij leraar Frans geweest in Groningen, Amsterdam en Purmerend. Nadat hij het onderwijs had verlaten, vertaalde hij voor de Sociëteit van Jezus, voor het informatiebulletin 1-2-1 van de Nederlandse kerkprovincie, en met grote regelmaat voor Cardoner.

Tijdens menige redactievergadering klonk het: “Vragen we Felix voor dit artikel?” steevast gevolgd door de verzuchting: “Hoe doen we dat als Felix het over een poosje niet meer kan?” Die verzuchting klonk al vijftien jaar geleden, toen hij nog geen 75 jaar was.

Aanvankelijk vertaalde hij alleen uit het Frans, de taal die hij aan de universiteit gestudeerd had. Later deed de redactie ook een beroep op hem voor teksten in het Engels, Spaans en Duits. Ook het Italiaans was hij machtig. Voor zijn Spaans ging hij een cursus volgen in Salamanca, omgeven door jonge scholastieken. Het gaf hem meer vertrouwen in zichzelf – want hoe tevreden de redactie en de lezers ook waren, zelf bleef hij wat onzeker of zijn vertaalwerk wel goed genoeg was.

Pater Felix vertaalde het boek van Cándido de Dalmases, Magister Ignatius, uitgegeven bij Lannoo in 1990 bij gelegenheid van de vijfhonderdste geboortedag van Sint-Ignatius. Hij wordt genoemd als medewerker aan de vertalingen van de Decreten van 34e en 35ste Algemene Congregaties van de Sociëteit. In juni 2009 had hij met enig ongeduld laten weten dat hij niets te doen had: of we niet wat vertaalwerk voor hem hadden? Dat kreeg hij alsnog na de redactievergadering van september. Het werd aangetroffen op zijn bureau en op zijn computer, samen met materiaal van de archivaris van de Nederlandse jezuïeten, voor wie hij tegelijkertijd aan het werk was. Op 17 november stuurde hij Cardoner nog een e-mailbericht: “Geveld door een ziekenhuisopname vanwege longontsteking en daaropvolgende langdurige en nog steeds voortdurende revalidatie was ik niet in staat de gevraagde vertaling binnen redelijke tijd te voltooien. Je zult daarvoor wel begrip weten op te brengen. Als teken van mijn goede wil stuur ik het reeds vertaalde als bijlage aan je toe.”

Pater Felix van Voorst tot Voorst is overleden in Nijmegen op 30 november 2009. Wij gedenken hem met dankbaarheid en genegenheid.

de redactie

Bekijk alle artikelen van Cardorner

Deel