BOEK: Mark. E. Thibodeaux s.j., Reimagining the Ignatian Examen,

BOEK: Mark. E. Thibodeaux s.j., Reimagining the Ignatian Examen,

Nieuwe Kijk op het Levensgebed

Nieuwe Kijk op het Levensgebed

In dit boekje van het formaat dat past in je binnenzak biedt de auteur aantrekkelijke manieren om met het Examen van Ignatius je dag te besluiten. De inleiding is kort. In enkele bladzijden legt hij uit hoe het gewetensonderzoek werkt en welk belang Ignatius eraan hecht. Vervolgens geeft hij praktische tips om te bidden en het advies om je elke dag te beperken tot enkele punten en daarbij vooral niet volledig te willen zijn. En dan geeft hij 34 verschillende manieren, van telkens anderhalve bladzijde, om terug te blikken op de dag. Eén manier legt de nadruk op de genade van die dag, een tweede kijkt biddend naar onze vriendschappen, een ander naar ons onvermijdelijke sterven, weer een ander naar onze gewoontes, of naar onze innerlijke wonden. Omdat het er 34 zijn kun je iedere dag van de maand een andere kiezen. Is er een model dat voor jou niet werkt dan sla je dat over. Is een ander juist vruchtbaar, dan kun je dat bijvoorbeeld elke week gebruiken.

Ik vond het verfrissend: het levensgebed, zoals het in onze streken heet, krijgt een nieuwe invulling met de oefeningen van Thibodeaux. Door de drie vragen bij de terugblik (dank u  – sorry – alstublieft) telkens anders te stellen, geeft hij een nieuwe kijk op oude begrippen. Enkele manieren van terugblikken zijn wat heftig voor een doordeweeks kwartiertje. Die spaar ik dan liever op voor een recollectiedag of retraite. Ik denk daarbij aan volgende thema’s: waar leg ik me op aan anderen, waar ben ik  helemaal niet vrij, wat is mijn grootste angst.  Twintig thema’s kon ik echter zo overnemen en met vrucht gebruiken.

De auteur was tot voor kort novicemeester in de Verenigde Staten en schreef drie boeken over ignatiaanse spiritualiteit. Sommige lezers zullen het misschien erg Amerikaans vinden omdat het allemaal vlot geschreven en goed verpakt is en het gebedsleven meestal weerbarstiger is dan hier gesuggereerd wordt. Hoe dan ook, elke hulp bij het bidden is welkom.

De 34 manieren om het Examen te bidden staan ook op een Engelstalige App die je kunt downloaden op je telefoon: Reimagining the Examen is de naam.  Professionele kwaliteit en gratis.

(J.S.)

Mark. E. Thibodeaux s.j., Reimagining the Ignatian Examen, Fresh Ways to Pray from Your Day,
Loyola Press, Chicago, 2015, 90 blz.

 

Bekijk alle artikelen van Cardorner

Deel