Op retraite in de gevangenis — het kan

vr 18 okt 2024
Op retraite in de gevangenis — het kan 1

Dit jaar bidden gedetineerden in de gevangenis in Grave mee met onze digitale adventsretraite.

Dit jaar bidden gedetineerden in de gevangenis in Grave mee met onze digitale adventsretraite.

Aris Gude, die werkt in de Penitentiaire Inrichting in Grave (nabij Nijmegen), biedt dit jaar voor het eerst een digitale adventsretraite aan voor de kerkgangers binnen de gevangenis. Dit is een groep van zo’n 130 mensen. Omdat de gedetineerden geen toegang hebben tot internet, heeft het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit alle teksten van de retraite vooraf aan Aris geleverd.

Aris: “Ik zie dit als een experiment om de gedetineerden op hun cel de ruimte te geven om zich te verdiepen in en te mediteren met de Schrift. Zodat ze bewust kunnen toeleven naar Kerst.”

Persoonlijke begeleiding

Hoewel er dit jaar nog geen georganiseerde groep is voor onderlinge uitwisseling, zal Aris persoonlijk iedere deelnemer bezoeken om te zien wat deze retraite hen brengt en hoe hij hen verder kan ondersteunen. “Omdat dit een huis van bewaring is, zijn veel gedetineerden hier passanten, ze wachten op hun straf en blijven daarom vaak maar een paar weken. Dat maakt het lastig om een vaste groep te vormen.”

Toch verwacht Aris veel animo. Zijn enthousiasme om gedetineerden te motiveren heeft al veel deuren geopend. “Ik hoop dat er spontaan kleine groepjes ontstaan die samen over de teksten in gesprek gaan. Dat zou prachtig zijn.”

Ook meedoen?

Ben je professioneel of als vrijwilliger betrokken bij een gevangenis en wil je deze retraite ook mogelijk maken voor de mensen met wie je werkt? Stuur een mail naar: platform.ignatiaansespiritualiteit@jesuits.net.

Of wil je zelf, net als 20.000 anderen, meedoen aan onze digitale adventsretraite?

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel