Peter Canisius

Nijmegen 1521 – Fribourg 1597

Stet clitakasd gubergren

De heilige Petrus Canisius was een Nijmeegse theoloog en de eerste Nederlandse jezuïet. Hij was op diverse terreinen een pionier.

De heilige Petrus Canisius was een Nijmeegse theoloog en de eerste Nederlandse jezuïet. Hij was op diverse terreinen een pionier.

Peter Kanis werd op 8 mei 1521 in de Broerstraat geboren als zoon van de Nijmeegse burgemeester Jacob Kanis. Peter – die pas later de gelatiniseerde naam Petrus Canisius zou krijgen – werd geleerde, predikant, geestelijk schrijver en was Nederlands eerste jezuïet. Daarnaast was hij één van de belangrijkste figuren van de Contrareformatie, een vernieuwingsbeweging die een reactie vormde op protestantse hervormingen. Petrus Canisius overleed op 21 december 1597 in het Zwitserse Freiburg. Op 21 mei 1925 werd hij heilig verklaard.

Ter gelegenheid daarvan werd een monument in het Hunnerpark opgericht, werd de Sint-Ignatiuskerk in de Molenstraat naar hem vernoemd, evenals een school en een ziekenhuis. Een Canisiussingel was er al sinds 1882.

Op de plaats van zijn geboortehuis in de Broerstraat werd in 1971 een marmeren gevelsteen ingemetseld. De steen, gemaakt door Wim van Woerkom, is te vinden tussen huisnummers 42 en 44. Op de gevelsteen is het familiewapen met canis (hondachtige) van deze belangrijke Nijmeegse familie te zien.

Voor een overzicht van zijn leven zie https://www.jezuieten.org/person/petrus-canisius/

Ter gelegenheid van zijn 500ste geboortedag op 8 mei 2021 is er een biografie verschenen met de titel Peter Canisius – mysticus & manager geschreven door de Zwitserse jezuïet Pierre Emonet met een voorwoord van Paul Begheyn s.j.

Uitgegeven door Adveniat – prijs: € 14,95

https://www.jezuieten.org/nieuws/peter-canisius-mysticus-en-manager/

 

Bekijk alle portretten

Deel