Welke retraite past bij jou?

De retraite, een periode van stilte & gebed

Retraites 10

Wie op retraite gaat, trekt zich even helemaal terug. Hoewel je God kunt vinden in alle dingen, helpt het om aan het lawaai van de wereld te ontsnappen, de boel voor even de boel te laten en tijd te nemen om te bidden. Deze ervaring noemen we een retraite. Je trekt je terug om je te concentreren op je relatie met God en om na te denken over de diepere dingen van het leven.

Tijdens een retraite ga je meestal op stap met een geestelijk begeleider. Er is veel variatie in ons aanbod. We bieden retraites aan van enkele dagen tot weken. Er is de retraite voor de beginners en voor de doorgewinterde retraitant. Welke retraite op dit moment ook bij je past, een retraite-ervaring is er altijd een van oase, avontuur en gebed. Vind er een die voor jou werkt.

Retraites 11Wat is er specifiek aan onze retraites?

De retraites die wij aanbieden zijn gebaseerd op de Geestelijke Oefeningen. Deze gebedsmethode werd ontwikkeld door Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten. De Geestelijke Oefeningen vormen de ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit.

Een plaats van ontmoeting

Deze Oefeningen helpen je leven te verdiepen in het licht van Gods liefde. Bidden met Bijbelteksten is in een retraite met de Geestelijke Oefeningen een belangrijk onderdeel. De retraitant wordt uitgenodigd zich zó in het verhaal in te leven dat de Bijbeltekst een plaats van ontmoeting wordt.

De retraite van 5 dagen of zelfs van 30 dagen

De retraites die het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit organiseren, vinden meestal plaats in de Oude Abdij in Drongen. Je kunt voor het actuele aanbod onze agenda in de gaten houden of je inschrijven op onze nieuwsbrief. Door het jaar heen bieden wij verschillende soorten retraites aan. Er is de retraite van vijf dagen, van acht dagen en ook van dertig  dagen. Daarnaast organiseren we het ‘Avontuur van de stilte‘. Dat is een laagdrempelige retraite van drie dagen. Of ga op filmretraite.

Thuis op retraite

Ook bieden we de mogelijkheid aan om in het dagelijks leven op retraite te gaan. Hiervoor trek je een periode van drie maanden of van negen maanden uit waarin je intensief optrekt met een geestelijk begeleider. Hij of zij begeleidt je in het doen van de Geestelijke Oefeningen. Dagelijks maak je een uur tijd voor gebed en meditatie. Wekelijks volgt een gesprek met je geestelijke begeleider.

Retraites 5

Podcast over retraite en de Geestelijke Oefeningen

Wil je meer weten over de Geestelijke Oefeningen van Ignatius? In deze podcast gaat jezuïet Jan van de Poll uitgebreid in op deze gebedsmethode, retraites en geestelijke begeleiding.

Hieronder vind je de verschillende retraites die wij door het jaar heen organiseren:

    Ook de moeite waard