Met beelden op verhaal komen: ignatiaanse filmretraite

vr 14 jun 2024
Met beelden op verhaal komen: ignatiaanse filmretraite

Kom tot jezelf en tot God tijdens onze filmretraite. We laten je mediteren aan de hand van enkele zorgvuldig geselecteerde films in combinatie met Bijbelteksten.

Kom tot jezelf en tot God tijdens onze filmretraite. We laten je mediteren aan de hand van enkele zorgvuldig geselecteerde films in combinatie met Bijbelteksten.

Houd je van goede films en heb je zin om een paar dagen helemaal tot rust te komen en alle tijd te hebben voor jezelf en je relatie met God? Dan is de combinatie die we aanbieden in deze retraite echt iets voor jou.

In deze retraite combineer je mediteren met een Bijbeltekst namelijk met het bekijken van een film. Om God op een nieuwe manier te kunnen ontmoeten en in stilte op verhaal te komen.

We verklappen vooraf niet welke films we vertonen, wel dat ze zorgvuldig geselecteerd zijn door verschillende retraitebegeleiders die al jaren ervaring hebben met filmretraites.

Wat kenmerkt deze filmretraite?

Voor de meditaties over de films en de Bijbelteksten volgen we de methode die Ignatius van Loyola ontwikkelde voor gebed. Je wordt uitgenodigd om te kijken en te luisteren, om te ruiken, voelen en proeven van wat er zich in het verhaal afspeelt. En door de ervaringen uit die verhalen te leggen op je eigen ervaringen. Door de verhalen op deze manier levend te maken, komt er beweging in jouw denken, voelen en ervaren.

Dit was mijn eerste retraite ooit. Ik was vooral nieuwsgierig naar de stilte, want ik houd van praten. Het is een gouden combinatie dat je tijdens de retraite ook films kijkt. Die Bijbelse manier van bidden en die films als spiegel, dat vond ik echt een verrijking. Marien Korterink (deelnemer filmretraite)

Onbekende kamers binnenin jou

Verhalen kunnen zijn als sleutels voor de onbekende kamers binnenin jou. Herkenning en ontroering kunnen je uitdagen om je horizon te verbreden. Het witte doek kan een plaats van ‘ontmoeting’ worden.

Je gaat niet alleen op weg, maar wel in stilte. Dit maakt de ervaring nog zoveel intenser, persoonlijk maar ook intiem.

Hoe ziet de filmretraite er uit?

We bekijken dit weekend meerdere films. We maken vooraf de titels niet bekend, om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en de openheid in de weg staan. Er is geen voor- en nabespreking aangezien het niet om een filmanalyse gaat. Na elke film krijg je de tijd voor persoonlijke bezinning en gebed. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die jou, in combinatie met de filmscènes, tot een dieper contact met God kunnen brengen. Voor wie dit verlangt, worden enkele tips gegeven over hoe te bidden. Het hele programma en de maaltijden vinden plaats in stilte.

Een persoonlijk gesprek met een van de begeleiders is mogelijk.

Bij de benedictijnen van Doetinchem

De retraite vindt plaats in de mooie Abdijhoeve Betlehem van de St. Willibrordusabdij in Doetinchem. We volgen tijdens deze filmretraite niet het ritme van de monnikengemeenschap, maar houden er in ons programma wel rekening mee, zodat het iedere dag mogelijk is om enkele keren in de abdijkerk de getijden mee te bidden.

Deze filmretraite is  iets voor jou als je…

– Van goede films houdt;
– Verlangt om een weekend de stilte op te zoeken;
– Nieuwsgierig bent naar nieuwe manieren om te bidden en te mediteren;
– Verdieping zoekt in je relatie met God;
– Houdt van een heerlijke omgeving om tot rust te komen.

Praktische informatie filmretraite

Begeleiders:

Karin Benoist, medewerker Platform voor ignatiaanse spiritualiteit en geestelijke begeleider

Rob Polet: medewerker Platform voor ignatiaanse spiritualiteit en geestelijke begeleider

Data
Van vrijdag 9 augustus (16 u) tot zondag 11 augustus (14 u) 2024

Plaats:
Abdijhoeve Betlehem van de St. Willibrordusabdij in Doetinchem (Abdijlaan 1, 7004JL Doetinchem

Kosten
€ 325
overnachtingen, maaltijden en begeleiding inbegrepen.

Inschrijvingsformulier

Nog dit:

  • 14-20 dagen voor de activiteit ontvang je van ons nog een deelnemersbrief (per mail) met meer info. Ontvang je die brief niet, neem dan zeker contact op!
  • Je logeert in een kamer met eigen badkamer. Een handdoeken en lakenpakket is inbegrepen. 
  • Deze dagen verlopen in stilte, de maaltijden ook. Je kunt wel een begeleidingsgesprek aanvragen met de begeleiders van deze dagen door je in de loop van die dagen in te schrijven op een lijst.
  • Je inschrijving is pas definitief na betaling van de kostprijs èn de bevestiging van ons dat er nog een kamer beschikbaar is.

Retraites 4

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel