Geestelijke oefeningen tijdens de zomer

29 juli - 5/7 augustus 2021 Oude Abdij Drongen

Om sportman of –vrouw te worden moet je trainen. Wil je vooruitgang maken in het geestelijke is dit ook zo. Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar God in alle dingen: de Geestelijke Oefeningen (GO). Deze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt. Vanuit een ontvankelijke houding kan je meer mens worden. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om écht te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Om sportman of –vrouw te worden moet je trainen. Wil je vooruitgang maken in het geestelijke is dit ook zo.
Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar God in alle dingen: de Geestelijke Oefeningen (GO). Deze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt. Vanuit een ontvankelijke houding kan je meer mens worden. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om écht te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Leven en bidden horen bij elkaar
Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens… Je raakt aan diepere levensvragen: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? De GO kunnen je dichter bij jezelf en zo bij God brengen.

Twee pijlers, een driehoek van communicatie
De GO steunen op twee pijlers: enerzijds het gebed met Bijbelteksten – in het bijzonder over Jezus en zijn boodschap – en je eigen leven. Anderzijds is er de steun van een tochtgenoot. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je verder via verdiepende vragen of aanwijzingen.

Waaruit bestaat een retraite?
Deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Je hebt een eigen begeleider, die je dagelijks individueel ontmoet. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste tijdens deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite, is je persoonlijk stil gebed.

De retraite duurt vijf of acht dagen. Alle retraitanten beginnen op dezelfde dag. De volledige GO (dertig dagen) worden eveneens aangeboden. Het is ook mogelijk om een persoonlijk begeleide retraite te volgen doorheen het jaar. Contacteer ons hiervoor per e-mail: ​gastenverblijf@oudeabdij.be

PRAKTISCH
Datum GO3: keuze uit een achtdaagse of een vijfdaagse WACHTLIJST
Achtdaagse: donderdag 29 juli (18 u.) – zaterdag 7 augustus 2021 (9 u.)
Dit zijn dus 8 volle dagen, voorafgegaan door een avondmaal en overnachting en op het einde nog gevolgd door een overnachting en ontbijt.
Vijfdaagse: donderdag 29 juli (18 u.) – woensdag 4 augustus 2021 (9 u.)
Dit zijn dus 5 volle dagen, voorafgegaan door een avondmaal en overnachting en op het einde nog gevolgd door een overnachting en ontbijt.

Begeleiders voor de 5 en 8-daagse GO3:
Hilde Pex
Mariëlle Matthee
Myriam Van den Eynde
Wim Dombret sj

Kosten
voor een achtdaagse: € 700 = € 675 verblijfskost + €25,47 verblijfstaks van de stad Gent
voor een vijfdaagse: € 455 = € 438 verblijfskost + €16,98 verblijfstaks van de stad Gent

rekeningnummer Oude Abdij Drongen vzw:
IBAN BE11 4478 6306 0148
​BIC KREDBEBB
met de vermelding van je periode (GO 1, 2 of 3) + je naam

Is deze kostprijs voor jou een belemmering of ben je gebaat met een spreiding van de betaling, neem dan contact op.​

Deze prijs is inclusief de volledige kost van je verblijf, exclusief de huur van handdoeken (€5,40) en eventuele (fris)drankjes. Je betaalt ook een stukje van de verblijfskost van je begeleider.
Je betaalt niet voor de begeleiding zelf. Deze is in principe gratis. Je kunt het begeleidingswerk van de Vlaamse en Nederlandse jezuïeten en hun medewerkers steunen door een bedrag te storten op het rekeningnummer van de R.K. Stichting Ignatiushuis.
IBAN: NL19INGB 0004 9783 00 (​BIC: INGBNL2A) onder vermelding van ‘Gift GO’.

Aanmelden en inschrijven
​Schriftelijk aanmelden vóór 9 juli bij Renate Cauwels via deze link. Deze gegevens zijn voor de praktische voorbereiding van je verblijf en worden door medewerkers van de Oude Abdij gelezen.
Na je aanmelding ontvang je nog een formulier met enkele inhoudelijke vragen. Wanneer je dit ingevuld terugstuurt, gebruikt Renate dit om je een begeleider voor te stellen. Dit document wordt enkel door Renate en door die begeleider gelezen.
Vervolgens neemt deze begeleider met jou contact op via e-mail of telefoon. Het is je begeleider die, in afspraak met jou, de inschrijving definitief maakt.
Tenslotte regelt Renate, samen met enkele medewerkers van de Oude Abdij, de verdere praktische zaken van je verblijf.

Meer info of vragen: contacteer ons via renate.cauwels@oudeabdij.be, tel. +32 (0)9 226 52 26

Nog dit…
Deze dagen verlopen in stilte (de maaltijden ook)
Hou je van creatieve verwerking en heb je graag je eigen materiaal, breng dat dan gerust mee: tekenpapier, penselen, mengpotje, stiften (kortom: materiaal waar je graag mee werkt).
In het park van de Abdij en in de omgeving kun je goed wandelen. Gepast schoeisel is daarvoor wenselijk.
Je logeert in een aparte kamer met badkamer.​
Eventueel verbruik van frisdrank, een biertje of glas wijn betaal je ter plaatse aan het einde van je verblijf.
Bij een verblijf in Drongen is de prijs inclusief beddengoed (onderlaken, kussensloop en overtrek voor een donsdeken). Handdoeken kun je zelf meenemen of ter plaatse huren aan € 5,40.

Bekijk de volledige agenda

Deel