Aanbod Geestelijke Oefeningen Amsterdam e.o. 2018/2019

ignace_pop_art_2_-_kopieDe jezuïeten van Amsterdam en hun medewerkers bieden in het werkjaar 2018/2019 verschillende vormen van ignatiaanse bezinning aan, geïnspireerd op de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola:

NOG TWEE DEELNEMERS NODIG!!!

MEDITEREN VOLGENS DE GEESTELIJKE OEFENINGEN VAN IGNATIUS VAN LOYOLA

LEREN MEDITEREN!

Meditatieweekend 25-27 januari 2019

Dit weekend is een inleiding in veel verschillende vormen van meditatie, waarbij de uitwisseling van ervaringen van de deelnemers een belangrijk onderdeel vormt. U maakt kennis met stilte meditatie, geleide fantasie, beeld-meditatie en sacrale dans. We doen een liedmeditatie en een Schriftmeditatie. Al deze vormen maken deel uit van de veelkleurige Ignatiaanse wijze van bidden. Het weekend is bedoeld voor beginners. Geen enkele vaardigheid vooraf is vereist. Enkel het verlangen om te ervaren wat mediteren voor u betekenen kan.

Datum:
Vrijdag 25 jan. 2019:  19.30-21.30 uur
Zaterdag 26 jan. 2019:  10.00-16.00 uur
Zondag 27 jan. 2019:  10.00-14.00 uur

Begeleiding:  Fieke Klaver & Gregory Brenninkmeijer sj
Locatie: Ignatiushuis, Beulingstraat 11, 1017 BA Amsterdam
Kosten:  € 25,- (te voldoen bij aanvang van het weekend)
Aanmelden via academie@krijtberg.nl

DRIE-MAANDEN-RETRAITE

Dagelijks mediteren met de Bijbel om God te zoeken in je dagelijks leven

 ‘Ik geloof ergens wel dat God er is, maar laat die ook nu van zich horen?’
 ‘God lijkt zo ver weg, heeft Hij iets te maken met mijn leven?’

Voor ‘Godzoekers’ met dergelijke vragen bieden we een traject van twaalf weken aan. Om te leren ‘bidden op twee benen’ Met het ene been in je leven zoals het is, met je dromen, je vragen. Met het andere in de Bijbel. Om in de stilte te horen of er een woord is voor jou, dat je op weg zet en richting geeft. Om God op het spoor te komen of je door God te laten vinden. Dit traject is geïnspireerd op de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola.

We bieden: een persoonlijk begeleid, individueel traject van 3 maanden met wekelijks een gesprek met een begeleid(st)er. Je krijgt dan Bijbelteksten en gebedstips mee voor een week. Het gesprek vindt plaats op een met de begeleider afgesproken tijd en locatie in Amsterdam of omgeving.

Wat vragen we je?

 • Elke dag een halfuur tijd vrij maken voor persoonlijke meditatie
 • Een wekelijks gesprek met je persoonlijk begeleid(st)er
 • Enige ervaring met Bijbel, meditatie en gebed

Aanmelding
Stuur een schriftelijke aanvraag naar platform.ignatiaansespiritualiteit@jesuits.net waarin je:

 • kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt
 • aangeeft wat je ‘geestelijke bagage’ is, hoe vertrouwd je bent met de Bijbel, of je tot een geloofsgemeenschap behoort,
 • je wens om deel te nemen motiveert,

Startdatum: februari 2019
Kosten: Geen.
Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.

NEGEN-MAANDEN-RETRAITE: Geestelijke Oefeningen in het dagelijkse leven

“Om mijn leven meer af te stemmen op God”

Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avontuur van de Geestelijke Oefeningen van negen maanden te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet huwen, van baan veranderen, anders gaan leven … Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, vrede, liefde, hoop … Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk? Heeft God een verlangen voor mijn leven? Zo ja, hoe kom ik daarachter?

De Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven lopen over verschillende fasen.

 1. De eerste fase start begin oktober 2018 en loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. De dagelijkse meditatie vraagt ongeveer een uur. Na deze fase kan je al dan niet verder gaan.
 2. De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’ duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer acht maanden. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme. Het traject zal rond Pinksteren afgerond worden.

De begeleiding heeft plaats in Amsterdam of op een andere plaats in afspraak met de begeleider.

Voor deze retraite wordt enige gebedservaring en vertrouwdheid met de Bijbel verondersteld.

Kosten: Geen.
Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.

De aanmelding verloopt als volgt:

Je meldt je aan met een schriftelijke aanvraag waarin je:

 • kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt
 • aangeeft wat je ‘geestelijke bagage’ is, hoe vertrouwd je bent met de Bijbel, of je tot een geloofsgemeenschap behoort, je wens om deel te nemen motiveert.

Daarna volgt een uitnodiging voor een ‘intakegesprek’ met een begeleider. Na dit gesprek wordt besloten of je de retraite begint.

De schriftelijke aanvraag stuur je naar: platform.ignatiaansespiritualiteit@jesuits.net

DIGITALE RETRAITES
Bidden Onderweg  biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en vraagjes om de link te maken met je gewone leven. www.biddenonderweg.org

Digitale adventsretraite “Geboren uit God” met dagelijks een mail met Bijbeltekst en suggesties voor persoonlijke overweging. In de veertigdagentijd wordt op dezelfde wijze de digitale veertigdagenretraite aangeboden. www.ignatiaansbidden.org

Gewijde ruimte: tien minuten om hier en nu te bidden, terwijl je zit voor je computer, begeleid via het scherm met enkele verzen gekozen uit de Bijbellezingen van de dag. www.gewijderuimte.org

Bezinning met YouTube: is een steeds groeiende verzameling YouTubes: kort, verrassend videomateriaal dat uitnodigt om de innerlijke ervaring te verkennen. www.verderkijken.org

Wil je het bezinningswerk van de jezuïeten en hun medewerkers steunen? Je kunt een financiële bijdrage overmaken naar de R.K. Stichting Ignatiushuis, IBAN: NL19 INGB 0004 9783 00, BIC: INGBNL2A onder vermelding van ‘Gift ignatiaans bidden’

Facebooktwitter

1 reactie op “Aanbod Geestelijke Oefeningen Amsterdam e.o. 2018/2019

 1. Pingback: Informatieavond geestelijke oefeningen 2017/2018 | Platform voor ignatiaanse spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *