Aanbod Geestelijke Oefeningen Amsterdam e.o. 2018/2019

ignace_pop_art_2_-_kopieDe jezuïeten van Amsterdam en hun medewerkers bieden in het werkjaar 2018/2019 verschillende vormen van ignatiaanse bezinning aan, geïnspireerd op de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola:

DIGITALE RETRAITE

Veertigdagentijd 2019 “Jezus ging de berg op”

Op initiatief van het Platform ignatiaanse spiritualiteit worden gedurende de advent en de 40-dagentijd digitale retraites aangeboden.
Jezus ging de berg op is de titel van de 40-dagenretraite voor 2019. De teksten zijn  geschreven door pater Gregory Brenninkmeijer sj: Voor godzoekers lijkt God in de 40-dagentijd meer benaderbaar dan anders. Hij is dezelfde, gisteren, vandaag en morgen; maar ik niet. Ik verander en zoek naar wegen om God in mijn leven zijn plaats te geven. De weg die deze retraite aanbeveelt is een weg naar boven. De berg op, Jezus achterna. Hij gaat steeds weer de berg op. Het belooft een niet geringe inspanning, maar ook een onvermoed uitzicht.”

Wat is een digitale retraite?
Wie deelneemt krijgt dagelijks een mail met bijbeltekst en gebedssuggesties, geloofsimpulsen, citaten en tips over hoe te bidden. Hiermee kan je thuis bidden, in een kapel, in de trein, wachtend op de tram enz.
Met één druk op de knop kan je teksten uitprinten. Deze gratis retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit.

Inschrijven?
Aanmelden doe je door je mailadres op te geven via www.ignatiaansbidden.org.
Wie deelnam aan de vorige digitale retraite, blijft ingeschreven. Uitschrijven is steeds mogelijk.

IRON  IGNATIUS
31 mei-2 juni 2019

​Helaas! Je gaat niet over water lopen zoals Jezus. Je trekt geen veertig jaren door de woestijn met Mozes. En fietsen… tja, dat bestond nog niet ten tijde van de Bijbel. En toch! Je zal volop inzetten op beweging: met ons lichaam en in onze ziel.Ignatius van Loyola is voor drie dagen onze Iron Man. Hij heeft zelf sterk ervaren hoe lichaam en geest op elkaar inwerken en wat het belang is van een goed evenwicht hierin.  Op weg met Iron Ignatius wordt geen straffe competitie, maar toch een hele uitdaging: je legt een uiterlijke en innerlijke weg af.
Je zwemt, fietst en wandelt. Dat is de uiterlijke weg. Voor de innerlijke weg krijg je teksten uit de Bijbel aangereikt. Daarin lees je hoe God met mensen op weg gaat en perspectief geeft. We geloven dat God ook voor ons een God van beweging is. Hij gaat met ons mee om ons nieuwe in- en uitzichten te geven. Het is bewegen en bewogen worden.

Je gaat alleen en samen op weg. De dag start met een inspirerende inleiding. Vervolgens kom je in beweging en ’s avonds deel je jouw ervaringen van de dag. God kan zo op allerlei manieren tot jou spreken, in een Bijbeltekst, in het bewegen, in de natuur, in een gebedsmoment, in de ontmoeting en het uitwisselen met elkaar, in de stilte… God zoeken en vinden in alle dingen.

Je hoeft geen Iron Man te zijn, maar enige basisconditie is wenselijk.

PRAKTISCH
Data: Vrijdag 31 mei (10 u.) tot zondag 2 juni (16 u.) 2019

Begeleiding:
P. Bart van Emmerik, jezuïet en directeur van het Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit in Amsterdam. (website)
Mevr. Hilde Van Linden, medewerker van het Platform voor Ignatiaanse Spiritualiteit

Kosten: € 225 – Korting tweepersoonskamer: € 214
Deze prijs mag voor niemand een belemmering zijn. Neem contact op indien nodig.

  • ​IBAN BE11 4478 6306 0148      BIC KREDBEBB
    Mededeling: “Iron Ignatius” + uw naam
  • Wil je sommige afstanden met de trein afleggen (bv. de terugreis na een fietsdag), dan betaal je zelf nog de treinrit en de kosten voor je fiets (4 euro om een fiets mee te nemen op de trein).

Meer info: mail of bel via activiteiten@oudeabdij.be of +32 9 226 52 26

Inschrijven: via deze link of het inschrijvingsformulier hieronder
Inschrijven voor 19 mei

NEGEN-MAANDEN-RETRAITE: Geestelijke Oefeningen in het dagelijkse leven

“Om mijn leven meer af te stemmen op God”

Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avontuur van de Geestelijke Oefeningen van negen maanden te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet huwen, van baan veranderen, anders gaan leven … Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, vrede, liefde, hoop … Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk? Heeft God een verlangen voor mijn leven? Zo ja, hoe kom ik daarachter?

De Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven lopen over verschillende fasen.

  1. De eerste fase start begin oktober 2018 en loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. De dagelijkse meditatie vraagt ongeveer een uur. Na deze fase kan je al dan niet verder gaan.
  2. De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’ duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer acht maanden. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme. Het traject zal rond Pinksteren afgerond worden.

De begeleiding heeft plaats in Amsterdam of op een andere plaats in afspraak met de begeleider.

Voor deze retraite wordt enige gebedservaring en vertrouwdheid met de Bijbel verondersteld.

Kosten: Geen.
Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld.

De aanmelding verloopt als volgt:

Je meldt je aan met een schriftelijke aanvraag waarin je:

  • kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt
  • aangeeft wat je ‘geestelijke bagage’ is, hoe vertrouwd je bent met de Bijbel, of je tot een geloofsgemeenschap behoort, je wens om deel te nemen motiveert.

Daarna volgt een uitnodiging voor een ‘intakegesprek’ met een begeleider. Na dit gesprek wordt besloten of je de retraite begint.

De schriftelijke aanvraag stuur je naar: platform.ignatiaansespiritualiteit@jesuits.net

DIGITALE RETRAITES
Bidden Onderweg  biedt elke dag een nieuwe gebedspodcast aan. Een combinatie van muziek, enkele verzen uit de Bijbelteksten van de dag en vraagjes om de link te maken met je gewone leven. www.biddenonderweg.org

Digitale adventsretraite “Geboren uit God” met dagelijks een mail met Bijbeltekst en suggesties voor persoonlijke overweging. In de veertigdagentijd wordt op dezelfde wijze de digitale veertigdagenretraite aangeboden. www.ignatiaansbidden.org

Gewijde ruimte: tien minuten om hier en nu te bidden, terwijl je zit voor je computer, begeleid via het scherm met enkele verzen gekozen uit de Bijbellezingen van de dag. www.gewijderuimte.org

Bezinning met YouTube: is een steeds groeiende verzameling YouTubes: kort, verrassend videomateriaal dat uitnodigt om de innerlijke ervaring te verkennen. www.verderkijken.org

Wil je het bezinningswerk van de jezuïeten en hun medewerkers steunen? Je kunt een financiële bijdrage overmaken naar de R.K. Stichting Ignatiushuis, IBAN: NL19 INGB 0004 9783 00, BIC: INGBNL2A onder vermelding van ‘Gift ignatiaans bidden’

Facebooktwitter

1 reactie op “Aanbod Geestelijke Oefeningen Amsterdam e.o. 2018/2019

  1. Pingback: Informatieavond geestelijke oefeningen 2017/2018 | Platform voor ignatiaanse spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.