Geestelijke oefeningen tijdens de zomer

Om sportman of –vrouw te worden moet je trainen. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke is dit niet anders.
Ignatius van Loyola ontwikkelde een methode om op zoek te gaan naar God in alle dingen: de Geestelijke Oefeningen (GO). Deze zijn erop gericht om in de stilte te luisteren naar wat je ten diepste raakt. Als je je durft openen, kan je meer mens worden. De GO beogen je hart vrij te maken van wat je belemmert om écht te leven. Het is oefenen om de Liefde op het spoor te komen en zo je hart te laten omvormen.

Leven en bidden horen bij elkaar
Als je bidt doe je dit vanuit je leven: vreugde en verdriet, vragen en twijfels, verwachtingen en verlangens, … Diepere levensvragen worden hierbij aangeraakt: Hoe sta ik in het leven? Waar leef ik voor? Wat vraagt de Liefde van mij? De GO kunnen ons dichter bij onszelf en zo bij God brengen.

Twee pijlers, een driehoek van communicatie
De GO steunen op twee pijlers: enerzijds het gebed met Bijbelteksten – in het bijzonder over Jezus – en je eigen leven; anderzijds de aanwezigheid van een tochtgenoot. Je begeleider luistert, bemoedigt en geeft nieuwe stof mee voor je gebed. Hij of zij heeft oog voor het gesprek tussen God en jou en helpt je via verdiepende vragen of aanwijzingen.

Waaruit bestaat een retraite?
Deze persoonlijk begeleide, ignatiaanse retraite doe je samen met anderen. Er zijn geen gezamenlijke inleidingen. Je hebt een eigen begeleider, die je dagelijks individueel ontmoet. Viermaal per dag komt de groep samen: een korte ochtend- en avonddienst, een eucharistieviering, een uur stil gebed. Maaltijden verlopen in stilte. Het belangrijkste is je persoonlijk stil gebed.

De retraite duurt acht dagen. Het is mogelijk om voor een kortere periode in te schrijven, echter niet minder dan vijf dagen. Allen beginnen op dezelfde dag. De volledige GO (dertig dagen) worden eveneens aangeboden. Het is ook mogelijk om een persoonlijk begeleide retraite te volgen doorheen het jaar.

Lees alles over de data, locaties, praktische zaken en mogelijkheid tot aanmelden op de website van de Oude Abdij.

 

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *