5X5-retraite: week 5

Van harte welkom in onze 5X5-retraite. Gedurende vijf weken nodigen we je uit voor een verkenningstocht van je innerlijkheid: op zoek naar God, in de stilte en tegelijk midden in je drukke leven.

Elke week krijg je een link opgestuurd. Die leidt je naar een pagina waar je voor elke dag van de werkweek, een nieuwe opdracht vindt, 25 opdrachten in totaal. Zo kan je proeven van verschillende gebeds- en meditatievormen. Voor de meeste oefeningen zullen we je verwijzen naar andere websites. Daarom heb je best een smartphone, tablet of ander digitaal apparaat bij de hand. Eens per week is er een groepssamenkomst, met een begeleid(st)er: gelegenheid om in een luistergesprek uit te wisselen over de ervaringen van de voorbije week en voor de begeleid(st)er om in te gaan op vragen en om begeleiding aan te bieden.

We vragen je dagelijks tussen 10 en 15 minuten uit te trekken voor deze retraite. Meer kan gerust. Elke oefening staat los van de andere. Als je dat verlangt, kan je ook schuiven met de dagen.

Neem na elk gebed of meditatie één minuut om schriftelijk terug te blikken op de oefening: wat ging goed, wat minder. Wat heeft je geraakt en hoe heeft het je geraakt. Deze korte geschreven terugblikjes kunnen vertrekpunt zijn voor de wekelijkse uitwisseling in het groepje.

  1. Week 5, maandag: bidden met het lichaam

week-1

Bidden doe je met je hele wezen: je hart en ziel, je verstand en ook je lichaam. Je kan God beter bij jou laten komen als jij ook aanwezig bent bij jezelf. Je lichaam is daarbij belangrijk.

  1. Week 5, dinsdag: bidden met YouTube

 naamloos2

Bidden doe je niet alleen met woorden. Ook beeldverhalen kunnen een vertrekpunt zijn om met je eigen verhaal voor God te komen.

  1. Week 5, woensdag: bidden met de Bijbel

naamloos3

Voor christenen neemt de Bijbel een unieke plaats in. Het is het boek bij uitstek waarin je erachter komt wie God en Jezus zijn. Voor de biddende mens is de Bijbel dan ook een bevoorrechte toegangsweg.

  1. Week 5, donderdag: levensgebed

naamloos4

Ook je gewone, dagdagelijkse leven is een vindplaats van God. Het levensgebed leert je om God op het spoor te komen in de kleine dingen van het leven van alle dag.

  1. Week 5, vrijdag: Bidden onderweg

naamloos5

Je kan rustig thuis bidden. Je kan het ook onderweg, in de tram, al wandelend of in de wagen. Zo kan een dood moment een gelegendheid van intense ontmoeting worden.

Bart van Emmerik sj & Nikolaas Sintobin sj

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.